Terug naar overzicht

Voortaan kinkhoestvaccinatie voor alle zwangeren

Vanaf 2019 wordt aan zwangere vrouwen vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden. Dit betekent een vaccinatie minder voor zuigelingen, aangezien baby’s vanaf de geboorte dan ook beschermd zijn. Daardoor kan de eerste vaccinatie worden uitgesteld, terwijl het aantal doses vermindert van drie naar twee.

Als de moeder gevaccineerd is tegen kinkhoest, is het kind kort na de geboorte ook beschermd tegen deze ziekte. Daardoor kan de eerste vaccinatie worden uitgesteld naar 3 maanden en het aantal doses kan worden verminderd van drie naar twee. De tweede vaccinatie volgt bij 5 maanden.

Contact opnemen

De gezondheidsraad advisteert:

om na invoering van kinkhoestvaccinatie voor alle zwangere vrouwen, het bestaande vaccinatieschema voor zuigelingen in het Rijksvaccinatieprogramma te vervangen door twee schema’s. De meeste zuigelingen kunnen toe met één vaccinatie minder als de moeder gevaccineerd is. Voor uitzonderingsgroepen blijven drie vaccinaties nodig.

2,3,4-schema

Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge zuigelingen. Zij worden via het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd tegen kinkhoest op leeftijden van 6 tot 9 weken, 3 maanden en 4 maanden: het zogeheten 2,3,4-schema. Dat vaccin beschermt ook tegen difterie, tetanus, polio, hepatitis B en Haemophilus influenzae type B (Hib). De Gezondheidsraad concludeert dat deze aanpassing naar een 3,5-schema voor de meeste kinderen leidt tot gelijkwaardige bescherming tegen kinkhoest en de andere ziekten waartegen gelijktijdig gevaccineerd wordt.

Uitzonderingsgroepen

Bij kinderen van wie de moeder niet is gevaccineerd tegen kinkhoest, bij kinderen die geboren worden binnen twee weken nadat de moeder gevaccineerd is en bij kinderen die te vroeg worden geboren kan uitstel van de eerste vaccinatie wel leiden tot meer kinkhoestinfecties. Kinderen van moeders die hepatitis B-positief zijn, lopen bij een latere eerste vaccinatie een hoger risico op een infectie met hepatitis-B. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het bestaande schema van het Rijksvaccinatieprogramma te vervangen door twee vaccinatieschema’s: een 3,5-schema en voor de uitzonderingsgroepen een 2,3,5-schema.