Terug naar overzicht

Slapen of nog even voetballen, hoe laat moet je kind naar bed?

Nu het langer licht is, raken veel ouders 's avonds verzeild in een discussie met hun kinderen. Want waarom moet de een zijn bed in, terwijl de ander buiten mag voetballen? En hoe kan je nu gaan slapen, als het nog zo licht is buiten?

Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen.

Contact opnemen

Vroeg niet altijd beter

Het is het beste om per kind te bekijken hoeveel slaap nodig is, stelt de Vereniging Kind en Slaap, een groep artsen die zich bezighoudt met het slaapgedrag van kinderen. "Een kleuter altijd om 19.00 uur op bed leggen, is niet goed", benadrukt Sigrid Pillen, kinderneuroloog en voorzitter van de Vereniging Kind en Slaap. "De ideale bedtijd kan per kind een tot anderhalf uur verschillen."Kinderen die relatief vroeg naar bed worden gestuurd, zijn volgens Pillen niet automatisch beter af. "Zij kunnen uren protesteren of wakker liggen, terwijl een jongetje dat nog even mocht voetballen uiteindelijk misschien veel beter slaapt."Volgens Pillen moeten ouders onderzoeken hoeveel slaap een kind nodig heeft om fit aan de dag te beginnen. "Een goede richtlijn is: Als je een kind 's ochtends wakker moet maken, dan lag het te laat in bed. Als het kind in het weekend moet bijslapen, komt het ook slaap tekort. Als een kind uit zichzelf wakker wordt en zich overdag goed voelt, dan heeft het kind genoeg slaap. Ook als leeftijdgenootjes een uur eerder naar bed gaan."

Slaaptips

Zorg voor regelmaat: stuur je kind rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ook in het weekend. Zeker moeilijke slapers hebben hier baat bij. Regelmaat houdt de biologische klok gezond, waardoor een kind beter kan slapen.

Eet gevarieerd: kinderen die gevarieerd eten hebben een betere nachtrust, blijkt uit onderzoek. Suiker verslechtert de slaapkwaliteit juist.

Lekker bewegen: voetballen, dansen of ravotten in de modder, kinderen die regelmatig bewegen slapen beter dan stilzitters.

Creëer rust in de avond: rust en ontspanning zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen. Flikkerende schermen of spannende spelletjes kun je dus beter voor de ochtend of middag bewaren.

Voor moeilijke inslapers:

  • Geen zware maaltijd voor het slapen. Wel: warme melk.
  • Zorg voor een opgeruimde kamer met voldoende frisse lucht.
  • Zorg dat je kind slapen associeert met iets positiefs. Stuur hem niet voor straf naar bed.
  • Zorg voor vaste bedtijden en kondig ook op tijd aan dat bedtijd nadert.
  • Zorg voor rust voor het slapengaan. Dus geen wilde spelletjes en geen beeldschermgebruik 1 uur voor het naar bed gaan.