Terug naar overzicht

Invoering directe financiering uitgesteld

Directe financiering minimaal een jaar uitgesteld.

De directe financiering in de kinderopvang wordt een jaar later ingevoerd. Dit heeft Tamara van Ark besloten. Ze wil dit omvangrijke project zorgvuldig oppakken.

Met de directe financiering gaat de kinderopvangtoeslag niet meer direct naar de ouders. Dit geld gaat via DUO naar de kinderopvangorganisaties.

Ouders hoeven dan alleen nog maar de eigen bijdrage te betalen. Ook dit kunnen zij regelen via een digitale portemonnee in een Duo-omgeving.

Contact opnemen

Planning

Het plan was dat alle ouders vanaf 2020 met de directe financiering te maken zouden krijgen. Vanaf 2019 zou dit geleidelijk worden ingevoerd. Maar deze planning schuift nu in elk geval een jaar op, aldus Van Ark.Ze noemt hierbij niet in welk jaar de directe financiering dan wel ingaat.

Kansrijk

Het plan om de financiering van de kinderopvang te veranderen, noemt de staatssecretaris kansrijk, maar wel een richting die zorgvuldigheid vereist vanwege de impact van de wijzigingen.

Na overleg met de minister van Onderwijs en de staatssecretaris van Financiën heeft ze besloten extra tijd te nemen voor de uitwerking en voorbereiding.