Terug naar overzicht

Baby heeft "ingebouwde strategie" om snel te leren

Dat baby's en dreumesen snel nieuwe vaardigheden leren, weten we al langer. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe dat precies komt: de kleintjes blijken daar een strategie voor te hebben.  
 

Baby’s en jonge dreumesen focussen in hun omgeving op spullen en activiteiten waarvan ze het meest leren, hebben wetenschappers vastgesteld. Ze gaan dus niet willekeurig ergens op af, maar hun brein stuurt ze naar die stukjes informatie waardoor ze het snelst zullen leren. Geeft iets ze niet de kans optimaal te leren, dan laten ze dat links liggen. Zo kiezen ze dus eigenlijk altijd de meest effectieve leerstrategie.

Contact opnemen

Robot

De onderzoekers hebben deze ontdekking gedaan door baby’s te volgen met een infraroodmachine die hun oogbewegingen meet. De machine houdt ook in de gaten hoe lang iemand naar een voorwerp kijkt. De baby’s kregen een aantal vormen voorgeschoteld en met behulp van de infraroodmachine kregen de wetenschappers zicht op hoe zij die vormen bestuderen. De onderzoekers bouwden ook een robot die dezelfde vormen op de meest optimale vorm zou gaan leren. De baby’s bleken vergelijkbare strategieën te gebruiken als de robot die ervoor ontworpen was.

Problemen

Volgens de wetenschappers is deze studie de eerste die aantoont dat baby’s en jonge dreumesen zo effectief en snel leren doordat ze een ‘ingebouwde leerstrategie’ hebben. Deze uitkomst kan helpen bij het vormgeven van nieuwe ontwikkelings- en leerprogramma’s voor de jongsten, en kan helpen om problemen in een vroeg stadium te ontdekken.

Bron: kinderopvangtotaal